DIY / Cum să faci singur un corp de iluminat din hârtie reciclată

Folosindu-mă de tehnica Papier-mâché am experimentat o rețetă personalizată cu scopul de a realiza un corp de iluminat de oferit în dar. Deși îmi place foarte mult hârtia și o folosesc aproape tot timpul în proiectele mele nu mai încrcasem niciodată până acum acesta tehnică așa că, deși știam teorietic cum se face, a trebuit să caut o reteță. După ce am citit câteva rețete mi s-a părut prea complicat și mi-am dat seama că-mi pot face singură propria variantă simplificată.

Am înțeles că cea mai bună hârtie este cea de ziar, poroasă și că trebuie să evit hârtia lucioasă pentru a obține efectul pe care îl căutam. Am folosit hârtie reciclată în proporție de 70%, hârtie igienică, apă și făină (în cazul meu făină neagră pentru că doar așa aveam în casă), și am măsurat din ochi cantitățile.

Am început prin a mărunți hârtia foarte bine, și fiul meu a fost de mare ajutor la această etapă, apoi am frământat împreună materialul cu apa până a devenit o ca o pastă, așa cum veți vedea și în imaginile de mai jos. Am adăugat apoi făină până ce am simțit că densitatea este una suficient de rezistentă și am modelat neuniform pasta pe suprafața unui balon bine umflat, cu diametrul de 35 de cm. Am căutat în mod special sa las spații neacoperite pentru a obține un efect de spărtură prin care să treacă lumina într-un mod cât mai ludic. Apoi am lăsat pasta la uscat (a durat mai bine de două zile să se usuce) și când a fost gata am spart balonul și a rămas doar forma de abajur peste care am aplicat un strat de spray auriu și pe care am montat apoi un cablu electric, un fasung de plastic, masca pentru tavan și becul cu led, toate achizitionate de la IKEA.

Rezultatul este unul spectaculos iar cadoul a fost foarte apreciat. Încercați și voi!